niedziela, 19 czerwca 2011

MŁODYM BYĆ I WIĘCEJ NIC...


JAK PRZEDŁUŻYĆ NASZĄ MŁODOŚĆ
Przeciwutleniacze (nazwane też z języka angielskiego „antyoksydantami”) to związki chroniące nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – niestabilnych związków chemicznych powstających w organizmie na skutek normalnych procesów metabolicznych, ale także w efekcie działania toksyn (zanieczyszczone powietrze, skażone jedzenie i woda, papierosy, alkohol). Wolne rodniki pomagają naszym ciałom w generowaniu energii i zwalczaniu infekcji, ale zbyt duża ich ilość jest szkodliwa. W takiej sytuacji atakują zdrowe komórki sprawiając, że te przedwcześnie się starzeją. Wolne rodniki działają na nas jak rdza na metal.

Przeciwutleniacze to enzymy, witaminy, składniki odżywcze i minerały powstrzymujące proces degeneracji komórek i tkanek przez wolne rodniki. Antyoksydanty występują w ludzkim organizmie, ale ich źródłem są też owoce, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste, orzechy oraz rośliny strączkowe. Pokarmy zawierające przeciwutleniacze nie tylko zapobiegają stanom kojarzonym z podeszłym wiekiem, takim jak ataki serca, udary, choroby układu krążenia, artretyzm i cukrzyca, ale także spowalniają proces starzenia się organizmu. Odpowiednie stężenie antyoksydantów sprawia, że szkody powodowane przez wolne rodniki są minimalizowane. Dzięki temu czujemy się i wyglądamy młodziej, mamy ładniejszą skórę i lepszy wzrok.
Istnieje wiele różnych typów antyoksydantów. Jednym z nich jest resweratrol, jeden ze składników czerwonego wina. Resweratrol dosłownie zatrzymuje proces starzenia się. Niestety, żeby dostarczyć sobie ilość resweratrolu wystarczającą do zatrzymania czasu w miejscu, musielibyśmy wypijać około 200ml wina dziennie. Z drugiej strony – wino w mniejszej ilości również może przyczynić się, jeśli nie do przedłużenia młodości, to do wydłużenia życia. Uważa się, że to właśnie resweratrol jest odpowiedzialny za tzw. paradoks francuski. Kuchnia rodu znad Loary jest wyjątkowo ciężka i tłusta, używa się w niej dużo masła, czerwonego mięsa, potrawy smaży się. Ponadto Francuzi piją sporo alkoholu. Mimo to są wyjątkowo żywotni – żyją dłużej niż inne, zdrowiej się odżywiające nacje Europy Zachodniej. Paradoks ten tłumaczy się tym, że wypijany we Francji alkohol to głównie bogate w resweratrol czerwone wino.


Badacze powoli izolują poszczególne przeciwutleniacze. W aptekach stopniowo pojawiają się suplementy diety zawierające antyoksydanty. Reklamuje się je jako preparaty spowalniające proces starzenia, a także – mogące wydłużyć życie o nawet 15-20 lat. Nie wiadomo jednak, czy przeciwutleniacze w pigułkach nie okażą się szkodliwe. Ich działanie w jedzeniu może być inne, ponieważ w naturalnej postaci występują z szeregiem innych substancji, z którymi wchodzą w interakcje. Lepiej jest ostrożnie podchodzić do suplementów diety na bazie przeciwutleniaczy, ponieważ ich działanie wciąż nie zostało w pełni przebadane. Póki co lepiej jest sięgać po naturalne źródła tych życiodajnych związków: czerwone wino, kawę, zieloną herbatę, gorzką czekoladę, pomarańcze, arbuzy, jagody, jeżyny, śliwki, truskawki, maliny, rodzynki, czerwone winogrona, oliwę z oliwek, bazylię, majeranek, imbir, czosnek, awokado, szparagi, brokuły, brukselkę, kapustę, marchew, ryby, sałatę, owies, czerwoną cebulę, orzeszki ziemne, pieprz, miętę, dynię, sezam, szpinak, pomidory.
 

MKO/mmch




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz